Spryskiwacze reflektorów Octavia I czy ktoś zakładał

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Marian 2
    L&K
    • 2007
    • 1085
    • Octavia I combi (1U5)
    • AQY 2.0 MPI 115 KM

O spryskiwaczach reflektorów do Octavii od A do Z.

Jest to artykulik mojego autorstwa, i jeżeli ktoś chce zakładać, to tylko z oddzielnym przyciskiem. Sprzęgnięcie spryskiwacza reflektorów z pracą wycieraczek przedniej szyby jest nie funkcionalne, opłaca się tylko dla fabryki, gdyż jest oszczędnościowa instalacja.

Komentarz

• Czarny
      Classic
      S_OCP Member
      • 2007
      • 39

Marian 2,
      Dzięki za linka już przeglądałem ten temat, ale z całym szacunkiem nie przemawia do mnie mocowanie sprysków na blachowkręty i rurek na drut, napewno sporo sie napracowałeś i za to szacun, ale jesli bym mógł prosić kogoś o jakieś info gdzie tak dokładnie powinny być te otwory na dysze byłbym wdzięczny . Może jest jakieś oznakowanie od spodu zderzaka :roll:

Komentarz

• Marian 2
        L&K
        • 2007
        • 1085
        • Octavia I combi (1U5)
        • AQY 2.0 MPI 115 KM

Uważam, że liczy się skuteczność. Mocowanie na blachowkręty jest dużo lepsze, gdyż w każdej chwili można bardzo łatwo wymienić w razie potrzeby. Z pewnością fabryka też by tak montowała, gdyby to było tańsze. Poza tym, mocowanie za pomocą zawleczek wymaga bardzo dokładnego wykonania otworów, nie ma miejsca na jaki kolwiek błąd w umiejscowieniu otworów, gdyż zaraz będzie widać, że krzywo, a wtedy tylko nowy zderzak. Przy mocowaniu blachowkrętami można wykonać nieco większe otwory, i jest pole manewru nawet do 1,5cm.
        Co do otworów, to trzeba wyciąć z kartonu szablony z kształtem otworu, co jest bardzo łatwe, a następnie przymierzyć, odrysować i wyciąć w zderzaku. Jeżeli nie podoba się drut, to oczywiście można to zrobić eleganckimi, kolorowymi opaskami, chociaż skuteczność będzie taka sama.

Komentarz

• Czarny
          Classic
          S_OCP Member
          • 2007
          • 39

Hej teraz musze założyć na szybko bo mam wyjazd i co by się panowie policjanci nie przyczepili do xenonów wiec spinam to na krótko z pompką spryskiwaczy szyb :cry: Ale docelowo mam inny patent nie wiem czy juz ktoś tak robił, a mianowicie będę wymieniał moduł dźwigni w kolumnie kierownicy na ten z obsługą sprysku szyb przednich i tylnich, a że nie posiadam tylniej wycieraczki to wykorzystam ten ruch ramienia jako włącznik spryskiwaczy reflektorów. Bedzie pro i oszczednie :wink: Przy okazji poprowadze przewody do czujnika poziomu płynu, choć nie wiem czy to aż tak potrzebne :? Czytałem wszystkie opisy demontaży kierownicy ale boje sie ze nie przejde przez pierwsza faze i dostane w pysk poduszka może ktos z wawy by pomógł

PS. Nie wiem jak tam jest do końca ale z tego co mi lakiernik powiedział to od wewnętrznej strony zderzaka powinny byc odrysowane miejsca na spryski, zobacze i zdam relacje

Komentarz

• chester121
            L&K
            • 2005
            • 1053

Zamieszczone przez Czarny
            Czytałem wszystkie opisy demontaży kierownicy ale boje sie ze nie przejde przez pierwsza faze i dostane w pysk poduszka może ktos z wawy by pomógł
            odlacz akumulator a napewno nie dostaniesz!! :twisted:

Komentarz

• Czarny
              Classic
              S_OCP Member
              • 2007
              • 39

Zamieszczone przez chester121
              odlacz akumulator a napewno nie dostaniesz
              A mam pytanko jesli odłacze akumulator zdejme poduche czy moge go wtedy podłaczyć co by wybadac gdzie co i jak podłaczyć kabelki i czy oby działa ,chodzi mi o te podłaczenie sprysku reflektorów pod dzwignie sprysku tylnich szyb. Wiec nie wiem czy akumulator musi zostac wyłaczony na cały czas montażu czy tylko na chwile kiedy demontujemy poduche :?:

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Podlaczyc mozna, tyle za wywali blad poduchy, a wiec przestanie dzialac po ponownym jej podlaczeniu do momentu wykasowania bledu.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• chester121
                  L&K
                  • 2005
                  • 1053

Czarny, tak ale wyskoczy ci blad poduszki ktory bedziesz musial usunac vagiem

Komentarz

• Marian 2
                    L&K
                    • 2007
                    • 1085
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • AQY 2.0 MPI 115 KM

Generalnie, zawsze powinno się odłączać akumulator, jeżeli cokolwiek robi się przy instalacji elektrycznej, a już napewno przy montowaniu dodatkowych urządzeń. O przypadkowe zwarcie przy pracach montażowych nie trudno, i dobrze jeżeli tylko spali się bezpiecznik, gorzej, jeżeli zadymi się przewód. Akumulator powinien być podłączony po zakończeniu wszystkich prac, i po dokładnym sprawdzeniu, czy wszystko jest w porządku.

Komentarz

• Czarny
                      Classic
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 39

Dobra robota zrobiona zmierzyłem jak tylko sie da miejsca gdzie dokładnie powinien byc ten spryskiwacz podaje namiary...

długość liczymy od miejsca zaznaczonego czerwoną kropką przy atrapie, pionowa czerwona linia oznacza szerokośc od górnego profilu do nakładki spryskiwacza

Belka zderzaka po środku posiada otwór specjalny na opaske węża ze spinką którą tam wciskamy zapinajac cała instalacje.

A tak wyglada moje cacko po całej pracy

PS1. Pomiary robiłem na OCT01 z fabrycznie zamontowanymi spryskami i xenonami :wink:
                      PS2. Już wiem czemu wszyscy psioczą na te zintegrowane spryski bylem w szoku jak mi wywaliło 1,5 płynu na dwa wieksze pryśniecia, będe robił jeszcze to co u góry opisałem.

THX @ll

Komentarz

• rogoz
                        Rider
                        • 2006
                        • 397

Pozwalam się podłączyć pod wątek.
                        Mam wyłamany spryskiwacz reflektora. Zakupiony nowy i kombinuję jak go wymienić.
                        Czy do wymiany spryskiwacza konieczny jest demontaż zderzaka czy też wystarczy tylko zdjąć jego listwę?

Komentarz

• Czarny
                          Classic
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 39

rogoz, musisz zdjąć cały zderzak a zeby to zrobic musisz zdjać również jego listwe by odkrecic boczne śruby całe 20min roboty

Komentarz

• piernik
                            Elegance
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 975
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja mam i jestem zadowolony, włączają sie po 3-4 sekundach więc mam czas żeby "psikać" :lol: tylko na szyby, i wcale płyn mi nie ucieka w zastraszającym tempie. Ze swojej strony polecam.

Komentarz

• JanuszSz
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 2835
                              • Superb II combi (3T5)

Zgadzam się z przedmówcą.Przy spryskiwaniu szyb wystarczy pociągnąć manetkę 2 sek.spryskać szyby i puścić.Przez ten czas spryski reflektorów nie zdążą się włączyć.Same spryski reflektorów nie umyją,ale można je zmoczyć i wtedy mokre przetrzeć ręcznikiem papierowym.
                              Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• Derafi
                                Drive
                                • 2007
                                • 49
                                • Octavia I (1U2)
                                • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Panowie a czy duży jest problem żeby zrobić cały układ tak jak bozia przykazała ze sterowaniem z manetki i co jest potrzebne do takiej operacji?
                                -Octavia 1.9 110 AHF Combi "Elegance''
                                -Octavia 1.9 110 ASV Combi "Style"
                                -Vw CADDY 105 ...... BLaszak
                                -Octavia 1.8 T VRS

Komentarz

• KolinWawa
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 278
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • APK 2.0 MPI 115 KM
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Podłączam się pod temat. Mam wyłamaną lewą nakładkę spryskiwacza. Ma ktoś na zbyciu z forum? Słyszałem od szwagra, że któryś z forumowiczów miał z każdym kolorze...czyżby superbman??Chyba nie opłaca się kupować i malować u lakiernika...

Komentarz

• looker
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 1886
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

A jakby tak skusić się tylko na "patent" dla PP i diagnostów czyli jakiś rozgałęźnik na ori układzie i w razie "W" można by psiknąć na lampy z osobnego przycisku... :diabelski_usmiech
                                    Pytam bo ksenony leżą i się "grzeją" - tak samo jak spryskiwacze...
                                    OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                                    SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• dj_lawa23
                                      Ambiente
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 127

Czytam i czytam, szukam i szukam ale czy ktoś może podrzucić położenie spryskiwaczy reflektorów na O1 FL, jestem na etepie robienia lifta i zderzaki z otworami na spryski to cenowo to jakieś chore jest (za ubytek w zderzaku ekstra się płaci :diabelski_usmiech ) Jakby ktoś mógł poratować w którym miejscu wyciąć dziurkę pod spryski będę bardzo wdzięczny

Komentarz

• looker
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 1886
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

dj_lawa23, daj maila to coś ci podeślę. Powinno pomóc.

Komentarz

• dj_lawa23
                                          Ambiente
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 127

jest

Komentarz

• looker
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 1886
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Poszło :-)

Komentarz

Pracuję...